
Pe la începutul anului v-am adus în atenție ACTA, un tratat comercial încheiat de UE și alte țări care putea servi la limitarea libertății de care ne bucurăm în prezent pe Internet. Tot atunci aminteam de două versiuni ale acelorași prevederi, cuprinse în proiecte legislative din SUA: SOPA și PIPA. Datorită protestelor masive, legiuitorii de pe ambele maluri ale Atlanticului au renunțat (pentru moment?) la aceste prevederi.
Chiar și așa, exact la câteva zile după renunțarea la proiectele legislative, Departamentul de Justiție (DoJ)din SUA a orchestrat o arestare demnă de un film de acțiune pentru capturarea lui Kim Dotcom, creatorul MegaUpload.com. Pentru ce? În principal, pentru piraterie pe internet. Pe baza acestei acuzații, la care au fost adăugate alte câteva pentru impresie artistică, DoJ a solicitat autorităților neo-zeelandeze arestarea și extrădarea piratului. Iar poliția a trecut la execuție: 2 elicoptere, 4 vehicule tactice, 72 de polițiști în total, inclusiv forțele sale de elită (Special Tactics Group), acest întreg arsenal a fost coordonat de către FBI pentru capturarea lui Kim Dotcom și percheziționarea locuinței sale:
Dacă cele de mai sus par incredibile, încă nu știți tot: în același timp cu arestarea creierului, FBI a închis serverele MegaUpload. Iar pentru ca treaba să fie rezolvată până la capăt, toate conturile firmei și ale lui Dotcom au fost blocate, punându-l pe acesta și asociații săi în mare dificultate în contractarea asistenței juridice necesare susținerii propriului caz.
Între timp, mandatul de percheziție a fost invalidat de către justiția neo-zeelandeză, iar primul ministru și-a cerut scuze oficial pentru ilegalitățile comise de autorități ale statului, care au condus la încălcarea drepturilor lui Kim Dotcom, ca rezident al țării sale. Totodată, în ciuda piedicilor, piratul a mai reușit și alte victorii semnificative. Poate chiar mai importantă decât anularea mandatului de percheziție este decizia prin care i s-a permis accesul la o parte din fondurile sale, pentru acoperirea cheltuielilor curente și a facturilor avocaților. Ca urmare a acestor mari semne de întrebare ridicate în justiție, instanța a decis amânarea judecării cauzei extrădării până în martie 2013. Timpul este necesar pentru soluționarea altor apeluri cu privire la ilegalitățile autorităților. Pentru proprietarul MegaUpload, acest răgaz înseamnă însă pierderi imense, atâta timp cât site-ul său este închis.
Pentru a demonstra cât mai repede falsitatea acuzațiilor ce i se aduc, Kim Dotcom s-a oferit să se predea autorităților americane, pentru a se prezenta în fața tribunalului care îl judecă. Cu o singură condiție: să i se elibereze fondurile blocate, astfel încât să aibă cu ce să plătească avocații care să-i susțină cauza. Care a fost răspunsul SUA? Ignorare totală. După cum prevedea Kim în luna iulie:
Dirty delay tactics by the US. They destroyed my business. Took all my assets. Time does the rest.
Așadar, pentru moment, scorul meciului legal SUA – Dotcom rămâne în continuare 1 – 0. Dar pentru cât timp, oare?
Până la apariția unor noi informații în acest caz, vă las cu dedicația adresată de către fondatorul MegaUpload Președintelui Statelor Unite:
Acțiunea SUA este incredibilă… Incredibil de agresivă și de ilegală! Noroc că tipul este inteligent și nu se lasă intimidat de mascați :-/
Nu știam ce s-a mai întâmplat între timp dar sunt bucuros să aflu de hotărârea justiției din Noua Zeelandă. Era evident că s-a exagerat și că acțiunea a fost mai mult una propagandistă.
Din păcate, acțiunea SUA în cazul Megaupload nu este singulară. Domeniul unui site de muzică hip-hop a fost confiscat timp de un an, pe baza unor reclamații false ale industriei muzicale: http://mediadecoder.blogs.nytimes.com/2011/12/09/how-a-music-site-disappeared-for-a-year/
Iar exemplele privind supremația copyright-ului în fața democrației din SUA pot continua…