După ce am amintit de drumul spre Roșia Montană în articolul anterior, revin, după cum am promis, cu detalii despre posibilitățile de cazare din comună.
Cazare în Roșia Montană
Înainte de a porni în această vizită, am căutat detalii despre posibilitățile de cazare în Roșia Montană. Citisem mai demult de hostelul La Gruber, dar nu voiam să rămân cu o singură variantă disponibilă.
Norocul a făcut ca dintr-un schimb de replici la un articol de pe totb.ro să aflu că anul acesta și-a deschis pensiune Eugen David. Căutând pe google date despre pensiunea sa am regăsit pagina Posibilitati de cazare in Rosia Montana. Acolo sunt disponibile datele de contact ale mai multor persoane sau pensiuni care oferă cazare în Roșia Montană. Tot pe această pagină se pot găsi și detalii despre condițiile asigurate de fiecare. Pe același site este disponibilă o hartă a localității, pe care se regăsesc marcate toate ofertele de cazare de pe pagina de mai sus.
O pensiune care nu apare pe site este cea a lui Florea Bolog. Din prezentarea acesteia, se pare că oferă condiții foarte bune, numai că eu nu am dorit să le încerc dintr-un motiv subiectiv: proprietarul este protagonistul unei reclame lacrimogene a RMGC. Tot afirmă omul că nu îi prea vin turiști la pensiune, așa că cine sunt eu să îl contrazic?
Pensiunea lui Eugen David din Roșia Montană
Despre Eugen David, președintele Alburnus Maior, un om simplu care a reușit să țină în loc o companie cu multe milioane de dolari în spate, am citit chiar pe când am început să mă documentez cu privire la situația de la Roșia Montană. Totodată, l-am urmărit în mai multe emisiuni TV și l-am admirat pentru hotărârea cu care susținea că nu își va ceda niciodată casa și pământul din Roșia Montană, cel puțin nu de bună voie. Ce altă metodă mai bună să-l cunoști pe acest om decât să stai cu el sub același acoperiș, la el acasă?
Așa am ajuns pe pagina cu detaliile despre pensiune sa:
Persoana de contact: David Eugen
Telefon: 0740280309
Conditii: Pensiune Turistica, 5 camere a cate 3 paturi fiecare (cu posibilitatea adaugarii de paturi suplimentare), bucatarie, baie, WC.
Locatie: Zona Tarina la aproximativ 1 km de Centrul Istoric
L-am sunat și am aflat celelalte detalii:
Prețul pentru cazare: 10 euro de persoană
Masa: de regulă soția pregătea masa, dar a fost internată în spital pentru o săptămână din cauza unui accident, așa că Eugen ne putea pregăti doar micul dejun
Am făcut rezervarea, iar a doua zi am sosit în Roșia Montană și l-am sunat pe Eugen pentru instrucțiunile necesare ca să ajungem la el acasă. Deoarece era deja ora 4 după amiaza, fusesem deja preveniți că nu putem primi decât micul dejun la Eugen, l-am întrebat pe acesta despre un restaurant sau ceva similar. Din păcate, am primit o veste proastă: nu există un local unde să poți mânca în Roșia Montană, pentru așa ceva ar fi trebuit să mergem aproape 10 kilometri până la Câmpeni sau ceva mai puțin până la Abrud. Totuși, ni s-a oferit și o variantă locală: brânză cu slană și ceapă. De foame, am preferat varianta locală, dar până la urmă nu am regretat deloc, iar ca urmare în zilele următoare am repetat această experiență la diferite momente din zi.
După ce ne-am obișnuit cu casa și proprietarul, am făcut cunoștință și cu o familie care împărțea pensiunea cu noi și pentru care nu era prima vizită acasă la Eugen David. De la ei am urmat exemplul și ne-am descurcat singuri în bucătărie, profitând de produsele proaspete, rezultate de la mica fermă a proprietarului.
La numai o zi distanță de la sosirea noastră la pensiune, am ajuns să ne simțim, dacă nu la fel ca la noi acasă, cel puțin acasă la niște foarte buni prieteni. După vizitele din Roșia Montană și împrejurimi, de fiecare dată când reveneam la pensiune găseam ceva interesant: fie o discuție cu oameni inteligenți, activități pe lângă casa de la țară, serbarea unei zile de naștere sau chiar o ședință inedită de photo-shooting. Pentru aceasta, curtea lui Eugen David, înconjurată de verdeață în apropiere și depărtare și gazda unor sculpturi, rezultatul Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală – Roșia Montană, din 2006, s-a dovedit a fi un fundal excelent.
La finalul celor trei zile petrecute la Roșia Montană pot spune cu siguranță că îmi pare foarte bine că am tras la Eugen David. Și sunt sigur că îl voi mai vizita pe viitor. Iar dacă se va întâmpla să ne întâlnim acolo cu familia Simonei, cu atât mai bine.
Totuși, dincolo de drumul spre Roșia Montană și de posibilitățile de cazare în această localitate, cel mai important lucru este ce puteți vedea sau experimenta aici, astfel încât vizita voastră să merite efortul. Pentru aceasta, voi reveni cu informații și unele imagini în articolele următoare.
cine-i simona????
Simona și familia ei au fost colegii noștri de pensiune pentru perioada cât am stat acolo.