Despre Roșia Montană – vă invit la informare

Salvati Rosia MontanaAcum jumătate de an aveam vag habar despre o exploatare auriferă la Roșia Montană, împotriva cărora vociferau ceva ecologiști care nu-și găseau altceva mai bun de făcut. Mai vedeam un banner pe net, o reclamă sau chiar emisiune la TV cu băieții buni de la RMGC. Una peste alta, din punctul meu de vedere era un lucru mărunt care se întâmpla undeva prin Apuseni.
Toate bune și frumoase. Dar, întro zi, aud eu la televizor cum domnul președinte îi soma pe politicieni să-și vină în fire și să dea mai repede avizele necesare începerii exploatării, că trebuie să producă aur pentru BNR. Dacă problema a ajuns la urechile și în gura președintelui țării, înseamnă că e ceva de importanță națională. Și așa a început incursiunea mea în vizuina iepurelui, descoperind, la fel ca Alice, o lume fantastică.

Vă las să citiți și voi o poveste cu comori, dar nu cu pirați, ci cu oameni de afaceri, politicieni, mineri, ONG-uri… De fapt, nu e o poveste, ci istoricul exploatării de la Roșia Montană. Citez doar câteva date:

„Proiectul propus de RMGC (de fapt de Gabriel și acceptat de Stat) la Roșia Montană a fost definitivat în forma cunoscută astăzi în anul 2001 ! El este gigantic, prevede exploatarea a 13 milioane tone minereu anual (deci de 32 de ori mai mare decât exploatarea statului în mina veche) , timp de 16 ani, în 4 cariere deschise (mine) în masivele Cetate, Cârnic, Orlea și Jig situate în jurul centrului istoric al comunei Roșia Montană. Centrul istoric este monument istoric, și are 43 de case monument istoric (localitatea a înflorit când aurul aparținea proprietarilor de teren, nu statului !). Proiectul prevede folosirea a 1.581.760 tone de subtanțe periculoase (din care 192.000 tone de cianură de sodiu), sterilele fiind depozitate într-un iaz de decantare de 300 ha, cu un baraj înalt de 180 m, situat peste satul Corna din comuna Rosia Montană, la 2 km de Abrud. Proiectul va oferi în medie 217 locuri de munca (conform studiului comandat de Gabriel lui Independent Mining Consultants Inc. în 2003 , care se afla pe site-ul lui Gabriel, dar a fost retras !). Sumele vehiculate de RMGC ca beneficiu pentru România sunt total exagerate și cresc an de an, ca să impresioneze și să convingă să fie acceptat proiectul.”

Chiar azi am găsit un articol al unei persoane care a trecut prin aceeași transformare  a atitudinii vis-a-vis de exploatarea de la Roșia Montană:

„Așadar, ca să reluăm, am început să mă informez. Și pot spune în momentul ăsta că din punctul meu de vedere ce se petrece acolo e o grozăvie fără nicio miză, alta decât spălarea banilor și îmbogățirea unora, cu costuri enorme și riscuri inimaginabile.”

Vă recomand să citiți articolul scris de Andrada, din care am citat mai sus. În cadrul articolului, dar și în comentariile ulterioare, prezintă informații documentate și surse suplimentare de unde puteți să culegeți date despre acest proiect, astfel încât să vă formați propria părere, documentată, despre subiect.

Având în vedere materialele parcurse de mine, vă pot recomanda, la rândul meu, o serie de articole interesante, pe lângă cele pe care le puteți găsi în pagina Andradei:

Probabil dintre puținii care citesc această pagină și ajung până aici, prea puțini au timp, chef sau răbdare să parcurgă toate legăturile prezentate de mine. Dar, dacă reușesc să conving măcar un cititor să deschidă Google și să caute informații despre Roșia Montană, consider că nu am pierdut timpul alocat scrierii acestui articol.

Etichetat , , , .Adaugă la favorite legătură permanentă.

2 răspunsuri la Despre Roșia Montană – vă invit la informare

  1. musicvideo spune:

    Spune-mi tu un proiect mare care a fost semnat pentru binele tarii noastre, si aici ma refer la binele tuturor romanilor, nu doar la cei care dau cu stiloul pe „neste” hartii si care se imbogatesc peste noapte.

  2. Alexandru spune:

    John Ashton nu mai lucreaza la Gold Corporation. A evoluat. In prezent el are un ONG care acord consultanta de mediu corporatiilor 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.