Vizită la Roșia Montană

În ultimul meu articol v-am trimis salutări de la Roșia Montană, alături de câteva imagini culese de pe acele meleaguri. Totodată, am încheiat cu promisiunea că va urma, prin urmare revin asupra subiectului, de această dată cu detalii și explicații, nu numai fotografii.

Având în vedere că am multe de scris și prezentat, informațiile și fotografiile le voi împărți în mai multe articole succesive.

Drumul spre Roșia Montană

Drumul de la Sibiu, punctul de plecare în această călătorie, și Roșia Montană durează circa două ore. Traseul este Sibiu – Sebeș – Alba Iulia – Zlatna – Abrud – Gura Roșiei – Roșia Montană, după cum se poate observa pe harta Google:


Vizualizare hartă mărită

Citind înainte de călătorie unele articole care deplângeau starea drumurilor din zonă, fiind familiarizat cu drumuri proaste din România (vezi județul Argeș, de exemplu), am fost surprins în mod plăcut de calitatea drumului. De la Sibiu la Alba Iulia am circulat pe DN 1 în condiții foarte bune. La ieșirea din Alba Iulia am dat de o porțiune mai dificilă, cu gropi destul de frecvente și câteva lucrări de reparație. Drumul spre Abrud (DN 74) și apoi Gura Roșiei  (DN74A de la Abrud spre Câmpeni) este un pic mai peticit, dar se circulă fără probleme. În continuare, de la Gura Roșiei începe DJ 742, pe care s-a așternut un covor nou asfaltic, iar pe acesta ajungeți în condiții foarte bune până în centrul comunei Roșia Montană.

Doritorii de experiențe off-road pot încerca o altă variantă pentru a ajunge la Roșia Montană: de la intrarea în Abrud se face dreapta spre Roșia Poieni pe DJ 742. Această porțiune din drum este asfaltată, dar gropile nu sunt o prezență chiar rară. În schimb, priveliștea oferită de Valea Cornei vă va face să încetiniți sau chiar opriți, pentru a admira peisajul, mai des decât carosabilul. Și când te gândești că proiectul RMGC prevede umplerea acestei văi cu steril și apă cu cianuri și metale grele…

Valea Cornii, lângă Roșia Montană

Din păcate aparatul de fotografiat nu poate surprinde decât puțin din priveliștea oferită de Valea Cornii

După circa 6 km. se deschide în stânga un drum de pământ (tot DJ 742) care coboară spre Roșia Montană, însă pentru a-l parcurge este necesară o mașină de teren. Deși am mers pe acolo cu Loganul, am avut ceva emoții pe unele porțiuni, iar asta în condițiile în care drumul era uscat. Acest drum trece chiar pe lângă fosta exploatare a statului:

Roșia Montană intrare în fosta mină

Intrare în fosta exploatare subterană

Roșia Montană cariera veche

Vechea exploatare la suprafață

Odată ajunși în Roșia Montană, pe oricare dintre variantele de mai sus, este timpul pentru a ne îndrepta către locul de cazare. Dar despre aceasta în materialul următor.

Etichetat , , , , , , , , , , , .Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.