
În data de 5 iunie mai multe orașe din România au sărbătorit Ziua Mondială a Mediului în stradă. Cu pancarte, cu standuri de materiale informative, cu oameni tineri de toate vârstele care vor să transmită că așa nu se mai poate.
Unul dintre orașele participante la eveniment a fost Rădăuți. Principala durere a celor care au venit în Parcul Central din municipiu este soarta codrilor din zonă: „Pădurea este ruptă cu drujbele oră de oră de ani buni și o scurtă plimbare prin poeticele obcini ale Bucovinei te lasă de la zi la zi cu un gust tot mai amar. În anii inversărilor de paradigme și valori am ajuns în starea incredibilă de a fi furați, în plină zi și perfect legal de ceva de care nici nu se poate vorbi fără a acoperi și ceva din suișurile sufletului omenesc, pădurea, mama acestui neam.” (sursa)
Deși rădăuțenii (și nu numai) s-au adunat pentru a cere protejarea pădurilor, afișele și pancartele au adus în atenție și alte răni ale României de azi – proiectul minier distructiv de la Roșia Montană, exploatarea gazelor de șist sau organismele modificate genetic.

Revendicări la Ziua Mediului din Rădăuți (fotografie realizată de Bucalae Ioan)
Nu am dus lipsă nici de ambianță sonoră, asigurată de tinerii din imagine:

Tobe în parc la Rădăuți la Ziua Mediului (fotografie de Bucalae Ioan)
Fotografiile nu arată decât puțini dintre participanții din parcul central al Rădăuțiului. După ce am fost învățat de la 14 ani cu a face prezența, mi-am permis să mă las de acest obicei în timpul primei manifestații la care am participat. Așa că nu știu câte persoane au fost prezente acolo.
Ceea ce știu este că am redactat o scrisoare către deputatul care reprezintă zona Rădăuți în Parlament, solicitându-i respingerea propunerii legislative PLx 549/ 2009 de modificare a Legii Minelor 85/2003. Pentru această solicitare au semnat alături de mine 45 de persoane dintre cele prezente la manifestație. Țin să le mulțumesc, iar celor care mi-au lăsat adresele de email le promit că îi voi ține la curent cu evoluția solicitării noastre.
* Modelul tabelului de semnături pentru solicitarea adresată domnului deputat Constantin Galan
* Raportul de analiză a propunerii legislative PLx 549/2009 întocmit de Asociația Alburnus Maior
Faptul ca din ce in ce mai multe persoane aleg sa se implice si sa ia atitudine, arata ca romanilor le pasa de ce se intampla in jurul lor si nu vor sa le mai decida altii soarta. Mesajul este: ROMÂNI, TREZITI-VĂ!
Salut! spune-mi exact care este art. din PL-x nr. 549/2009 care declara o companie (cum ar fi ea privata sau de stat) expropriator! Si mai spune-mi ce ati facut voi radautenii pentru a va proteja padurile masacrate de Egger (Radauti) Dornesti. Vreti sa va spun eu ce ati facut? NIMIC! De fiecare data cand vin in zona (1 data pe luna) vad zeci de camioane full cu lemne! De unde? cine? a vazut cineva ceva? NU! Dar militati pentru Rosia Montana! Frumos gest….dar atat……gesturi! eu iti recomand tie si tuturor celor care comentati dupa ureke sa va informati mai intai! Cred ca v-ar prinde bine niste analize pertinenete despre ce si cum functioneaza industria miniera si mai ales sa luati o pauza de la ipocriziile aruncate in mediul online. tot ce va inconjoara, inclusiv computerul sau telefonul are in componenta sa cupru si alte metale! voi de unde credeti ca provin astea? Ploua cu ele? Industria resurselor se bazeaza ca si alte industrii pe solicitari de materii prime! Atata timp cat va exista o economie de consum cu telefoane mobile skimbate ca pe sosete, masini skimbate la 2 ani, etc, va exista aceasta presiune pe resurse pentru ca ciclul de reintroducere in economiei a materiilor prime provenite din reciclare este de aproximativ 3 ani. Pentru ca chiar voi care decideti sa va skimbati telefoanele anual generati solicitari de metale pe piata! cat despre Rosia Montana nu comentez daca e bine sau nu pentru ca, spre deosebire de altii, caut surse de informare pertinente nu partinitoare.