In postarile de mai jos am incercat sa prezint o imagine cat mai aproape de realitate a mineritului aurifer (international si in particular pentru Romania). M-am oprit putin si asupra aspectelor tehnologice, financiare, sociale, politice si ecologice.
Deoarece postarea este relativ lunga am publicat-o in sectiuni dupa cum urmeaza:
Part A – Scurta Analiza a Articolului indicat de Ioan Stanca
Part B – White Paper Introduction
Part C – Despre Mineritul Aurifer – Brief Analysis
Part D – Ce este de fapt Rosia Montana?
Part E – Unde se gaseste Romania acum?
Part F – Cand se va atinge masa critica?
Part G – Concluzii Scarboase dar Sanatoase
Datele pe care le dau despre minerit (in special in Canada) sunt foarte exacte pentru ca in mare masura firma mea le-a colectat, procesat si analizat. Vi le ofer gratuit dar am un amendament: puteti sa ma intrebati orice referitor la mining business practices, financial implication and environmental impact.
Daca o sa aduceti discutia in zona “economic nationalism” and “social empowerment” nu voi raspunde la nici o intrebare. De ce? Pentru ca in Romania cele doua entitati nu au nimic de-a face cu realitatea de astazi. Lucrurile acolo sunt de alta natura si le voi prezenta succint mai jos. Sunt satul de manipularea media din Romania, de incapacitatea populatiei de a procesa datele (bazata pe ignoranta in special) si de parsivismul si nesimtirea clasei politice in totalitate.
Pe parcursul textului am folosit multe expresii si concepte in limba engleza din urmatoarele motive: odata pentru ca asa le-am invatat, apoi, de 16 ani gandesc, vorbesc, scriu si citesc in limba engleza, intr-un environment unde se vorbeste numai engleza. Desi inca vorbesc, scriu si citesc bine in limba romana, imi este dificil si peste mana sa transpun totul in limba romana. Uneori textul va apare putin straniu, chiar stangaci in exprimare: imi cer scuze, I did the best I could.
Doresc sa multumesc d-lui Ioan Stanca (blogger) pentru postarea link-ului la articol (care mi-a starnit curiozitatea) si d-lui Mihai Giurgea (blog owner/moderator) fara de care aceasta postare nu ar fi fost posibila.
Part A – Scurta Analiza a Articolului indicat de Ioan Stanca
Articolul este bine documentat, chiar surprinzator de bine documentat daca ma gandesc la standardele execrabile ale jurnalistilor de investigatie din Romania.
Ca incheiere, jurnalistul isi exprima clar apartenenta: pariaza pe blocarea si anularea proiectului minier. Ii inteleg sentimentele si decizia, Rosia Montana a fost si este un subiect controversat la nivel mondial, nu numai local. Mineritul lasa urme adanci si de lunga durata acolo unde are loc. Pentru ca asta este industria extractiva. Da, hai sa aducem minerale de pe Luna, Marte, asteroizi, etc si sa mentinem planeta pura si curata, da? Pai nu avem tehnologia si resursele necesare. Okay, asa ca mai departe o sa facem minerit pentru a satisface foamea economiei globale pentru metale, iar aurul a fost si va ramane in top-ul prioritatilor, indiferent de valoarea sa temporara la bursele de comoditati.
Part B – White Paper Introduction
Toate guvernele implicate pana acum in proiecte de investitii cu capital extern in Romania au cerut bani la negru de la investitori bazat pe cel mai pur post-decembrist concept mioritic: te mulg cat pot dupa care iti dau fit. Ce poti sa-mi faci? Du-te-n ma-ta de capitalist imputit, ce ai venit sa ma exploatezi pe mine? Ia sa vezi cum te rezolv de nu ai aer.
Exact asta au si facut, s-au felicitat si s-au batut pe umeri ce destepti au fost ei. A fost nevoie de cativa ani buni pana ca imbecilii de politicieni sa realizeze (sunt convins ca 90% din cei care au luat spaga nici astazi nu pricep si nici nu-i intereseaza) ce mare cacat au declansat si abia recent au inceput sa simta consecintele.
Prima si cea mai importanta reactie a investitorilor a fost pierdera increderii in Romania. Va rog sa judecati foarte serios afirmatia mea pentru ca este foarte reala si foarte grava. Este unul din motivele pentru care investitiile in Romania au ajuns pe line moarta. Politica fiscala, sociala si coruptia guvernelor din ultimele doua decenii au desavarsit opera de distrugere a Romaniei. Dar acest “business practice mioritic” a fost catalizatorul principal.
Nu este vina investitorilor ca refuza sa mai bage bani in Romania. Este vina Romaniei prin reprezentantii lor. Este efectul unei mediatizari iresponsabile si imbecile care a prezentat investitorii ca “predators”. Niste capitalisti nenorociti care vlaguiesc economia, inrobesc “boborul” si subjuga tzara.
Exact propaganda comunista clasica: un amestec de marxism, maoism, stalinism si ceausism. Okay, daca nu aveti nevoie de investitii straine de ce plangeti acum dupa ele? De ce incercati sa “atrageti” din nou capitalul strain? Ah, nu aveti bani pentru pomeni sociale? Va e frica ca “boborul” o sa va ia gatul? Foarte bine, sa va ia gatul. Dar retineti ca anarhia si revoltele sociale nu tin loc de strategie economica pe termen lung.
Odata intrati in marasma anarhiei, istoria ne invata ca exista o singura alternativa practica de a pune lucrurile pe un fagas normal. Se numeste lege martiala, stare de urgenta, si se poate ajunge foarte usor la o dictatura. O mare parte din voi traiti in Romania si cunoasteti “situatia din teren” mult mai bine decat mine. Cred ca sunteti mai in masura decat mine sa dati o estimare mai exact a “timpului ramas la dispozitie”.
Part C – Despre Mineritul Aurifer – Brief Analysis
Expresia Sustainable Development and Mining este discutata in literatura de specialitate de mai bine de 25 de ani: nu este ceva nou. In particular, pentru mineritul aurifer se foloseste expresia “The Green Gold”.
In practica, the Green Gold isi propune sa inlocuiasca cyanide leaching folosita la separarea aurului cu “green chemistry” in conformitate cu Sustainable Development Principles (MMSD, 2002): sfera economica, sfera sociala, sfera mediului inconjurator si sfera guvernamentala.
Cea mai raspandita tehnologie de extragere a aurului in prezent este cea bazata pe solutii de cianura. In cazul zacamintelor care contin cantitati ridicate de carbon sau a depozitelor unde aurul se gaseste in amestec cu cupru, eficienta tehnologiei este scazuta si consumul de cianura creste exponential.
In prezent exista alternative la cyanide leaching: sistemul halide (chlorine, bromine si iodine), sistemul “thio” (thiosulfate, thiocyanite si thiourea), sistemul polysulfide si sistemul ammonia. Acestea sunt procedee chimice. Au o eficienta mult mai scazuta decat cyanide leaching dar polueaza mult mai putin.
Mai exista procedee electrolitice. Se pare ca numai doua mine in toata lumea le-au incercat iar rapoartele indica o eficienta comparativa cu cyanide leaching iar gradul de poluare este extrem de redus chiar nesemnificativ. Problema este ca aceste procedee, dupa cum va imaginati consuma energie electrica la cel mai inalt nivel de nesimtire. O otelarie electrica (renumite pentru consumul ridicat de energie electrica) consuma cam un sfert din cat inghite un procedeu electrolitic de separare a aurului din minereuri, datorita volumului enorm de material care trebuie prelucrat.
In prezent, aici, in Northwest Territories (NWT) Canada – Western Arctic dezvoltam o retea de hidrocentrale. Avem capacitate de a genera energie hydro care depaseste de 350 de ori consumul industrial si casnic al intregului NWT dar o sa coste o gramada de bani si va dura cam 20 de ani pana dezvoltam toata reteau hydro. Energia hydro este singura care poate asigura un flux de electricitate continua si ieftina pentru procesarea mineralelor. Progresiv, se va redeschide mineritul pentru aur si se pare ca vor sa-l si prelucreze aici.
Pentru adeptii centralelor nucleare, va anunt ca rezervele totale de minerale radioactive la nivel global pot asigura necesarul de energie pentru 20 de ani. Luati in calcul deseurile radioactive de care nu ai cum sa scapi, radiatiile din minele de exploatare, din statiile de prelucrare si de imbogatire a minereurilor, pericolele de transport, etc si veti avea o nota de plata mult prea ridicata ca sa justifice investitiile masive in sectorul energetic nuclear. Centralele nucleare sunt o solutie numai pe termen scurt.
Pe masura ce tehnologia cyanide leaching va fi tot mai mult interzisa si alte tehnologii nepoluante o vor inlocui, pretul la aur va creste, in ciuda fluctuatiilor pietelor de comoditati. Aurul este din ce in ce mai mult folosit in industria electronica, spatiala, militara, etc. Ca sa nu mai vorbim de rezervele de aur nationale. Toata lumea iubeste aurul. Va continua sa fie exploatat si produs si va deveni din ce in ce mai scump pe termen lung. Daca vor reusi sa-l aduca din spatiu extraterestru (nu cred ca in timpul vietii nostre) si se va dovedi ca este mai ieftin dacat sa-l produci aici, atunci probabil ca pretul va scade. Pana atunci, nu.
Part D – Ce este de fapt Rosia Montana?
Este un zacamant de aur si metale rare in mare parte gasite intr-un masiv muntos. Pentru a le exploata, efectiv un munte intreg va fi aruncat in aer, roca rezultata va fi concasata marunt, trecuta printr-un procedeu dizolvare ( ore slush) chimic (gold-cyanide complex ion) si metalurgic (topire, purificare si turnarea lingoului de aur).
Toate bune pana aici. Problema este ce dracu faci cu apa contaminata cu cianuri? Ei bine am o experienta bogata in acest domeniu. Construiesti lacuri artificiale de decantare (tail ponds) unde o aduni si o lasi sa se evapore in timp. Invariabil, in izolatia iazurilor de decantare apar fisuri, si cianura incepe sa se infiltreze in panza de apa freatica.
Este un proces lent. Abia dupa 25 de ani aici in NWT am inceput sa detectam cianura in panza de apa freatica. In momentul in care a aparut in apa potabila la robinete toata lumea s-a isterizat. Normal, este perfect omenesc si acum 10 ani astia au inceput sa caute solutii sa repare greselile. Cand au realizat in ce cacat suntem, s-au luat cu mainile de cap si au interzis exploatarile de aur in zona. Deocamdata folosim instalatii criogenice sa tinem solul de sub lacuri inghetat. Ne costa peste un miliard de $ pe an povestea asta. Faceti si voi socotelile ce puteam face cu banii asita pe termen lung.
La Rosia Montana se gaseste un zacamant multiplu pe brown field site. S-a exploatat acolo aur de 2000 de ani, Gabriel Resources nu este prima operatiune miniera in zona.
Prin media se spune ca se gasesc metale rare in zona, de fapt mai valoroase si in cantitati mai ridicate decat aurul. Nu stiu, nu am informatii de la o sursa verificata, desi sunt convins ca cei de la Gabriel Resources stiu exact despre ce-i vorba, altfel ar fi renuntat demult la proiect.
Daca este adevarat, lucrurile se vor complica pentru ca vor fi folosite tehnologii multiple de extragere a mineralelor. Daca se apuca de extras lithium (un metal pentru care China are monopol global) au dat lovitura. Avem un zacamant de lithium in NWT si periodic este bataie la nivel investitional de cate ori compania scoate public shares.
Rosia Montana ar fi singura mina din toata Europa care ar putea oferi lithium pe piata europeana. Este un metal de care industria electronica si auto (bateriile uscate) are nevoie ca de aer. In prezent cumpara de la chinezi care il vand cum au ei chef si pot sa inchida robinetul cand au ei chef. De aceea Rosia Montana are “binecuvantarea” tacita a Bruxelles-ului.
Part E – Unde se gaseste Romania acum
Ceea ce stiu este ca financiar economia romaneasca este in rahat pana la urechi. Cititorii CPP sunt mult mai bine informati financiar decat majoritatea romanilor asa ca asta nu este o surpriza pentru ei. Guvernul Ponta (sau oricare va veni in viitorul apropiat) are nevoie de bani ca de aer. De oriunde, oricum si prin orice mijloace. In plus, USL-ul este intr-o foame de bani cronica. Campania din ultimul an i-a uscat de bani si in ultimii 8 ani de cand au lipsit de la butoane lazile cu bani s-au golit complet. Asta s-a vazut clar in numarul de ministere crescut peste noapte, in explozia numarului de parlamentari, in mainile intinse – da-mi si mie ca te-am ajutat – de peste tot.
Da, Ponta are nevoie de bani. De la Bruxelles abia mai primeste firimituri. Nici Merkel, nici Viviane Reding, nici macar Barosso nu-i acorda nici o sustinere (desi Barosso declara formal ca va colabora cu Bucurestiul, cei avizati stiu ca este vorba de PR fara o baza reala).
Fara sustinere politica internationala nu intri in sfera investitiilor cu capital privat. Ponta o sa afle asta in curand pe pielea lui. Tot ce are in momentul de fata este o suma tampon de care Isarescu tine cu dintii si un prezumtiv acord stand-by cu FMI care se va duce dracului in februarie in urma auditului care va avea loc in ianuarie. Nu este nici pe departe suficient sa acopere salarii, pensii si subventii. Pe romaneste, economic, financiar, logistic si diplomatic guvernul de la Bucuresti este in rahat si asta o stiu si ei foarte bine.
Gabriel Resources a facut o greseala fundamentala: a aplicat north-american business practices la o tzara care geografic se gaseste in Europa dar ca business ethics face parte din Somalia. A dat spaga la greu (sunt surprins ca autorul articolului a mentinoat asta, inclusiv despre Videanu) si s-a bazat pe “cuvantul” partenerului. Iti dau banii, imi dai produsul (aviz de mediu, aviz de exploatare, etc) asta a fost intelegerea mutuala. Le-a trebuit cativa ani sa realizeze ca Romania seamana foarte mult cu Russia cand este vorba de business, dar cu un touch de mioritic flavour: imbarligaturi, minciuni, eschivari, si pana la coada te trezesti cu banii luati si fara produs.
Nu am contacte cu Gabriel Resources, dar strategia pe care si-a bazat dezvoltarea proiectului de brown field ca junior mining company a fost fundamental gresita si sunt convins ca si-au revizuit planurile pentru viitorul apropiat.
Decizia de a porni full-thrust Rosia Montana va fi una eminamente politica. Guvernele Romaniei au nevoie de investitii ca de aer si au nevoie de un “exemplu pozitiv” in acest sens. Ponta si cireada lui va trage toate sforile posibile sa dea drumul la proiect. Nu-i intereseaza cat va castiga statul, cate locuri de munca se creeaza, etc. Tot ce-i intereseaza este sa schimbe perceptia pe care investitorii o au despre Romania. Va realiza curand ca o perceptie pozitiva se catiga in multi ani dar se pierde peste noapte. Este vorba de reputatie la urma urmei.
In orice mediu de mining investment se vorbeste ce tzeapa a luat Gabriel Resources in Romania. Cum au platit pe toata lumea la negru si au luat-o in barba in mod festiv. Este ca si cum ai investi in Moscova, fara sa ai binecuvantarea directa a lui Putin (foarte putini o au). Te poti trezi peste noapte fara bani si cu firma cu toate asset-urile confiscate. Problema cu Romania este ca nu are un Putin si un locotenent cu care sa faca “rocada” democratica din cand in cand. Inchei o afacere si te trezesti dupa un timp scurt ca aia au plecat si cie care vin isi cer din nou spaga grea. Platesti pentru acelasi lucru de 2,3, 10 ori. Normal ca te enervezi, dar pe masura ce bagi tot mai multi bani iti vine tot mai greu sa-ti iei campii.
Guvernul Romaniei nu va avea alta optiune decat sa grabeasca lucrurile si sa dea unda verde proiectului. Se va merge pe tehnologia cyanide leaching pentru ca este la indemana si este ieftina. Ce se va intampla in viitor cu scurgerile si infiltratiile de cianura, well, faceti rost de bani si gasiti solutia de a le opri. De asta se vor ocupa copiii vostri, daca vor avea chef si bani (ma indoiesc).
Problema este ca un investitor a facut o serie de deals cu guvernele anterioare, a platit o gramada de bani (spaga, la negru) si a ramas cu buza umflata. Pentru asa ceva, in Africa, America Centrala, de Sud si Asia se lasa cu lovitura de stat: se aduc mercenari, dictatorul de la butoane este impuscat ca un caine si un alt “president” este instalat care da unda verde mai departe. Atat CIA-ul cat si Mossad-ul si KGB-ul au o vasta experienta in acest domeniu.
Part F – Cand se va atinge masa critica?
Parerea mea este ca se va atinge prin martie, aprilie 2013. Noile ministere vor crea o bulibaseala economica in goana lor pentru a-si umple buzunarele proprii si de a fura ce mai poate fi furat. Firimituri din contracte nationale, regionale vor fi stranse cu grija si distribuite cu mare circ si nervi intre “beneficiari”. Mult prea putin ca sa umple burtile flamande de 8 ani.
Elementul care va declansa reactia in lant va fi pentru inceput intarzierea platii salariilor bugetarilor si a pensiilor. Apoi vor plati in rate, cuantumul neplatit va creste de la o luna la alta. Estimez ca romanul de tip zombi are nevie de vreo trei luni pana sa priceapa ca are streangul de gat si este cocotat pe un scaun subred care paraie si sta sa se rupa.
Cu foamea-n gat, curentul si gazele taiate, impozitele neplatite, in final se atinge masa critica. Un eveniment oarecare va declansa mecanismul. Care eveniment? Nu stiu si nici nu are importanta, va apare unul aparent nesemnificativ.
Part G – Concluzii Scarboase dar Sanatoase
Povestea Rosia Montana este un exemplu semnificativ care arata ce se intampla cu o tzara in care guvernantii isi permit sa traga in piept investitiile cu capital strain. Corelati asta cu proiectele europene, cu fondurile de dezvoltare pe care Bruxelles-ul le-a blocat pentru Romania. De ce? Pentru ca romanii au mintit si au furat. Daca asta tine ca business practice pe taramul mioritic, ei bine nu tine figura cand iesi din mocirla din ograda si intri pe highway-ul business-ului international. Faci o magarie, faci doua, dar foarte curand aia te vor taxa de iti vor merge fulgii.
Este exact ce s-a intamplat in Romania in ultimul an. S-au grabit sa ajunga la butoane si au declansat o operatiune care a fost catalogata de Comisia de la Venetia ca lovitura de stat. Evident ca toata Europa si USA stiau asta inca din vara, dar acum rezultatul este oficial. Va mai mirati ca marile investitii straine din Romania au sters-o in ultimul timp? Va mai mirati ca Renault isi pregateste de zor exit strategy-ul pentru Africa?
Toti dar absolut toti guvernantii si politicienii romani sunt niste nenorociti ordinari care ar trebui aliniati si impuscati pe loc, dar, din considerente umanitare ar trebui condamnati la munca silnica pe viata.
Propunerea mea este sa-i arestati pe toti si sa-i calificati fortat pentru operatiunile de la Rosia Montana. Poate gasesc si uraniu acolo. Din partea mea sa-l excaveze cu unghiile. Vor crapa din cauze perfect naturale. Macinati-le hoiturile si folositi “pasta rezultata” pentru fertilizarea zonei respective, asa, ca sa fim in spiritul “green mining policy”.
dar treaba asta cu cianura.. nu poate fi neutrlizata ca orice alt acid? plus ca cianura este in cantitate mica fata de tonele de apa din bazine, nu? cat despre metalele rare, toata lumea vorbeste, dar nimeni nu vine si cu dovezi…
Cianura nu este un acid, iar metodele de „neutralizare” (de fapt diluare și reducere a nocivității) presupun generarea altor substanțe toxice. Având în vedere cantitatea imensă de cianură ce va fi utilizată – de 13 ori mai mult decât totalul utilizat anual în UE la ora actuală – riscurile sunt imense. Pe lângă cianură, prin spargerea a patru munți se scot la suprafață și alte substanțe extrem de otrăvitoare – de exemplu arsenicul. Iar acest cocktail ucigaș trebuie să rămână pentru sute de ani într-un iaz imens.
În privința celorlalte resurse minerale, citește argumentele din următorul studiu al unui colectiv de profesori de la Academia de Studii Economice: http://luptapentrurosiamontana.files.wordpress.com/2011/02/raportrosia-ase-2010.pdf (punctul 4.3). Conform datelor acestora, se estimează următoarele cantități de resurse minerale existente în cei patru munți pe care RMGC dorește să-i dinamiteze: