Asociația pentru Tehnologie și Internet a făcut o trecere în revistă, în două părți, a modului în care votul electronic a eșuat în lume de-a lungul timpului. Vă recomand să parcurgeți partea I și partea a II-a. Din materialele lor, am ales pentru exemplificare exact testul de securitate al unui sistem de vot online (vot prin Internet) – vă invit să urmăriți descrierea și prezentarea rezultatelor testului:
Sursa video: Coursera – Securing Digital Democracy – Lecture 8. Internet Voting? – 8.4 Washington, D.C.
Pe scurt, pentru cei cărora nu le plac „carcalacii” din cod – pe un sistem de vot de test:
– hackerii au putut schimba voturile exprimate deja, precum și cele viitoare
– mai mult, hackerii au instalat un program de monitorizare, care transmitea voturile reale viitoare – deși sistemul înregistra un vot fals, la hackeri ajungea votul real, precum și cu identitatea votantului (adio secretul votului!)
– cel mai frumos este că, după ce au compromis total sistemul de test, hackerii au găsit și datele de identificare ale votanților reali – date care urmau a fi folosite peste câteva zile.
Aceste lucruri s-au întâmplat în SUA, DC – într-o administrație care are mult mai multă experiență în folosirea sistemelor online, nu ca cea românească. După un asemenea test, s-a renunțat la intenția folosirii votului online.
Concluzia profesorului care a condus testul sistemului: „Decades, if ever, before we can vote online securely”.