Cu siguranță nu este o noutate pentru nimeni: un locotenent din armata română a participat la protestele din Piața Universității.
L-am admirat pe acest ofițer pentru că a avut curajul să-și urmeze conștiința, asumându-și consecințele. Un gest de caracter, așa cum am crezut că era acesta, este întotdeauna ceva de admirat.
Din păcate, am fost deziluzionat când am urmărit afirmațiile sale: este doar un copil cu capul în nori, care nici măcar nu are idee în ce s-a băgat.
În primul rând, nu cunoaște constituția: domnul locotenent propune organizarea alegerilor anticipate sub supravegherea armatei. Cu alte cuvinte, propune o lovitură de stat și o dictatură militară.
De asemenea, Statutul cadrelor militare (legea 80 / 1995) prevede:
Art. 29. – Cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi și libertăți, astfel: (…)
g) participarea la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepția activităților la care se participă în misiune;
Acțiunile ofițerului constituie o încălcare flagrantă a legii. Radu Tudor face o comparație între situația locotenentului și două situații anterioare intens mediatizate: afișele electorale cu generalul Gabriel Oprea și portul ținutei militare de către civilul Elena Băsescu. În prima situație, tehnic nu se încalcă nici legea și nici reglementările M.Ap.N. cu privire la portul uniformei militare. În a doua situație, codul penal cred că este destul de explicit:
Art. 241 – Portul nelegal de decoratii sau semne distinctive (…)
Purtarea, fara drept, de uniforme, grade sau insigne militare, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
În acest caz, punctul de vedere oferit de M.Ap.N. este că se consideră uniformă militară numai ținuta militară completă. Până la urmă, este bună această clarificare și delimitare, pentru că dacă se incriminează portul unor elemente de ținută, ar trebui să avem mulți pescari sau vânători urmăriți penal.
Iar dacă nu ne plac explicațiile M.Ap.N. cu privire la cele două cazuri, ele tot nu constituie o scuză. Dacă o dată nu s-a aplicat legea, asta nu înseamnă că trebuie să continue această practică – asta cu atât mai mult cu cât vorbim despre un ofițer activ al armatei române.
Totodată, al nostru locotenent stă cam prost cu cunoașterea regulamentelor militare generale – adică tocmai acel lucru pe care îl cerem de la orice soldat din armată. Pe lângă aceasta, nu stă foarte bine nici cu logica elementară: după ce a încălcat mai multe prevederi legale sau regulamentare, în unele cazuri chiar repetat (lucru admis chiar de către el, de altfel), ofițerul are impresia că ar trebui să primească numai un avertisment. Dezvoltând comparația purtătorului de cuvânt al M.Ap.N., locotenentul Alexandru Gheorghe seamănă cu un șofer care circulă cu 110 de km la oră prin oraș și trece pe roșu la semafor pe lângă un echipaj de poliție și vrea doar avertisment atunci când este oprit de acesta.
Ce va rezerva viitorul pentru locotenentul Alexandru Gheorghe? Din punctul meu de vedere, comandanții lui ar trebui să ia în considerare următorul articol din Codul Penal:
Art. 334. – Insubordonarea
Refuzul de a executa un ordin cu privire la îndatoririle de serviciu se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Dacã fapta este sãvârsitã de un ofiter (…) pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Ca o concluzie, cred că locotenentului Alexandru Gheorghe i se potrivește de minune o zicală românească: „Prostul până nu e și fudul, nu e prost destul”. Iar noi trebuie să facem o delimitare clară între curaj și prostie.
O întrebare către acest articol înverşunat împotriva unui „copil cu capul în nori, care nici măcar nu are idee în ce s-a băgat.”: oare este atât de uşor să stai în faţa unui laptop, să citeşti o lege şi să dai un verdict prin care poţi distruge inclusiv viaţa unui „copil cu capul în nori” – închisoare ? Puneţi-vă în locul unui judecător, aveţi în faţă un tânăr, un „copil” care are deja cariera distrusă, credeţi că aveţi tăria să-i distrugeţi şi viaţa ?
Acest tânăr este ofițer al armatei române. Dacă ajunge în situația de a pune la îndoială regulamentele militare, trebuie să-și asume consecințele. Iar aceste consecințe trebuie să fie cât mai dure, ca să servească drept exemplu.
Altfel, poate se trezește mâine – poimâine vreun alt militar, eventual prin Afganistan, să aibă o criză de conștiință și să îi apere pe talibanii asupriți de imperialiștii americani.
ahaa…
Nu aţi răspuns la întrebare !!! Repet întrebarea: Puneţi-vă în locul unui judecător, aveţi în faţă un tânăr, un “copil” care are deja cariera distrusă, credeţi că aveţi tăria să-i distrugeţi şi viaţa ?
Răspunsul scurt: DA
Mai pe larg: Armata nu a fost, nu este și nu va fi o democrație. Și nici nu trebuie să fie. Iar dacă cineva pune la îndoială regulile din armată, trebuie să o facă după o adâncă chibzuială și numai cu argumente foarte serioase – dar, ce e cel mai important, cu asumarea răspunderii.
Acest tânăr de 27 de ani nu mai e copil. Sau nu ar mai trebui să fie. Uitați aici cazul unui alt locotenent: Locotenentul Nicolae Grigore, pe când avea aceeași vârstă, lupta în Afganistan și, rănit fiind, cu subordonatul de lângă el mort și alții răniți, și-a condus oamenii cu sânge rece, până când a intrat în șoc.
Acesta este standardul de performață pentru un locotenent de 27 de ani.
şşşş…. drept îi că dacă tăcea filosof rămânea… şşşş… mai e o vorbă… mai bine taci cu riscul de a fi considerat prost, decât să vorbeşti şi să înlături orice dubiu…
dsk, „copilul” de 27 ani și-a distrus cariera cu mânuțele lui.
sper sa nu fi fost atât de naiv…şi să nu aibă un backup…. adică…ok fac ..dreg…dar dacă mă dau aştia afară…ce fac?
poate a avut omul promisiuni….:)
Am găsit pe această pagină un raport al locotenentului cu privire la filiera indirectă: http://semnalescmd.blogspot.com/2011/11/petitia-in-format-word.html
Citindu-l parcă îmi revin părerile bune cu privire la autor.
mda….
daaa… de ACTA nu zici nimic pe aci prin blog?
Judecata…nu cea de apoi…
http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/militarul-care-a-mers-sa-protesteze-in-piata-universitatii-a-fost-trecut-in-rezerva.html