Fără prea multe introduceri, vă prezint câteva din cele 10 tehnici de manipulare evidențiate de Noam Chomsky (sursa: articol din ZiuaOnline) și cum sunt ele aplicate zilele acestea de către politicienii și presa cumpărate de RMGC:
1. Distragerea atentiei publicului de la adevaratele probleme sociale cu subiecte lipsite de relevanta adevarata.
Pe 1 septembrie, atunci când au pornit serios protestele împotriva legii RMGC, majoritatea televiziunilor și a politicienilor au găsit orice alt subiect de discuție. După ce s-au prins totuși că aceste lucruri oricum se află, subiectul protestelor pentru Roșia Montană a apărut și la ei: cine finanțează protestatarii din Piața Universității – vinovatul de serviciu în cazul Roșia Montană = Soroș, bineînțeles, cine are interese imobiliare în Roșia Montană – fix cei care au cumpărat câte un metru pătrat de teren acolo din solidaritate față de rezistența localnicilor, etc. Deschideți numai pe Antena 3 și puteți completa mai departe.
2. A provoca probleme si apoi a oferi solutii la ele
Cel mai tare pe linia asta este primul miner al țării, Pontaurul: „Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca societatea care se ocupa de proiectul minier de la Rosia Montana ar putea actiona in judecata statul roman, cerand despagubiri de aproximativ doua miliarde de dolari.” (sursa) Nu comentez asta, au făcut-o deja alții mult mai bine decât mine.
3. Strategia “in trepte”.
Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata progresiv, in trepte, pe o durata mai lunga de timp.
Se ia un proiect de lege, se trimite ilegal în Parlament. Pentru că lumea e revoltată și iese în stradă, hai să-i luăm cu binișorul. De exemplu:
- respingem legea în procedură de urgență – asta s-a întâmplat deja;
- nu o mai respingem în procedură de urgență, dar fiecare parlamentar o va vota informat și își va asuma votul – și asta s-a întâmplat;
- mai bine folosim vot secret, ca să se simtă parlamentarii foarte liberi când își exprimă votul – aștept să văd când se anunță asta;
- noi am votat împotrivă, ceilalți au votat pentru legea RMGC.
Să vedem cum decurg evenimentele mai departe.
5. A te adresa publicului ca si cand ar fi copii.
Cea mai mare parte a publicitatii foloseste discursuri, argumente, personaje simpliste, ca si cum audienta este formata din copii ori din handicapati mental.
Luați declarațiile politicienilor iubitori de cianuri (Ponta, Antonescu, Băsescu, etc.) de zilele acestea și vedeți ce susțin ei. Dezvoltare, locuri de muncă, investitori strategici? Really? Chiar atât de bătuți în cap suntem să credem toate astea? Well, nici măcar ei nu ne cred atât de proști, dar încearcă să aducă discuția la acest nivel.
6. A face apel mai mult la partea emotionala decat la gandire.
De la drama șosetuțelor Sandei Lungu și până la minerii care s-au blocat în galerii și vor să intre în greva foamei dacă nu sunt lăsați să distrugă patru munți cu tot cu cea mai veche localitate din România, presa cumpărată de RMGC le plânge mila și ne invită pe toți să lăsăm la o parte tot ceea ce știm despre proiect și să îl ajutăm pe Dorel din Roșia Montană să aibă un loc de muncă unde nu-i nevoie să-și uzeze prea mult creierul.
9. A inlocui revolta cu invinovatirea.
Cine este vinovat că Sanda Lungu și ai săi ortaci nu pot munci decât la RMGC? Nu autoritățile locale, care au interzis încă din 2001 alte activități în afara mineritului, nu autoritățile statului care au emis o mulțime de acte ilegale în favoarea companiei, nu guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria pentru refuzul de a aplica legea și a respinge fanteziile RMGC intitulate proiect de exploatare. Nu, nu toți aceștia. Și atunci cine? Cum cine, e clar cine: protestatarii, ei sunt de vină, ei au aifoane și smartfoane și nu știu ce e aia sărăcie.
În încheiere, în loc de concluzie, preiau un citat de pe Facebook:
„Consider că destinul Roșiei Montane se leagă inevitabil de destinul generației noastre. Aș dori din tot sufletul să știu că putem în sfârșit să ne deșteptăm din manipulare, că societatea românească a ajuns suficient de matură ca să ia decizii raționale și în deplină cunoștinta de cauză, că vom așterne copiilor noștri un viitor mai bun. Roșia Montană ne oferă cu prisosință ocazia de a dovedi dacă merităm!” (Dr. Radu Mureșan)