Protejarea monumentelor istorice la Roșia Montană

RMGC vs. monumente istorice

Aminteam în primul articolul dedicat postacilor RMGC despre una dintre poeziile lor preferate: cât de multe a făcut draga de RMGC pentru patrimoniul din Roșia Montană. Vă supărați dacă încercăm să vedem, cu argumente, cât de adevărată este această afirmație?

Haideți să începem cu Legea 422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice, din care extragem câteva paragrafe:

Art. 5.:

(1)Paza, intretinerea, conservarea, consolidarea, restaurarea si punerea in valoare prin mijloace adecvate a monumentelor istorice revin, dupa caz, proprietarilor sau titularilor altor drepturi reale asupra acestora, in conformitate cu prevederile prezentei legi.

Art. 9.:

(1) Monumentele istorice sunt protejate indiferent de regimul lor de proprietate sau de starea lor de conservare.

Art. 38.:

(1) In scopul protejarii monumentelor istorice proprietarii si titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice sunt obligati:

a) sa intretina, sa foloseasca si sa exploateze imobilul numai cu respectarea prevederilor prezentei legi si a Obligatiei privind folosinta monumentului istoric, conform art. 16;

c) sa instiinteze de urgenta, in scris, directia pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, precum si primarul orasului ori al comunei respective despre orice modificari sau degradari in starea fizica a monumentelor istorice detinute si aflate in teritoriul unitatii administrativ-teritoriale;

Art. 56.:

(1) Constituie contraventii la regimul de protectie a monumentelor istorice urmatoarele fapte, daca, potrivit legii, nu constituie infractiuni:

b) incalcarea de catre proprietar a obligatiilor prevazute la art. 38;

(2) Contraventiile prevazute la (…) alin. (1) lit. b), c) si d) se sanctioneaza cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei. (2.500 – 5.000 RON)

Nu cred că mai este necesară vreo analiză pe text – am subliniat deja câteva puncte importante dintre cele preluate. Tocmai de aceea vă invit în continuare la o discuție pe marginea unor fotografii. De unde? De la Roșia Montană, bineînțeles! Așadar, câteva case monument istoric aflate în proprietatea RMGC:

Casa nr. 393 din Roșia Montană – Monument istoric – proprietatea RMGC – în 2007

Casa 393 în 2007

După câțiva ani în proprietatea RMGC, cea mai veche casă din Roșia Montană nu mai arată așa de bine

Această casă a rezistat aproape 200 de ani până să intre în proprietatea RMGC(1). V-ați aștepta ca o companie responsabilă, preocupată de patrimoniul din Roșia Montană, să ia rapid măsuri pentru a împiedica distrugerea celei mai vechi case din localitate. Ei bine, iată și rezultatul acțiunilor RMGC:

Casa nr. 393 din Roșia Montană – Monument istoric – proprietatea RMGC – în 2011

Casa 393 în 2011

Grija manifestată de RMGC pentru cea mai veche casă din Roșia Montană este dovedită de ce a mai rămas din ea: doar fundația

Ei, nu-i așa că se vede contribuția deosebită a RMGC în conservarea patrimoniului din Roșia Montană? Or fi lăsat ei să se prăbușească cea mai veche clădire din localitate, dar vedeți ce șopron stilat au construit pe fundația acesteia?

Sursa fotografiilor și datelor despre casa 393: Mituri și minciuni despre Roșia Montana

Poate veți zice că sunt scârțar, caut nod în papură, asta o fi singura clădire distrusă și toate celelalte clădiri monument istoric proprietate a RMGC din Roșia Montană sunt de fapt întreținute. Ei bine, uite încă un exemplu:

Casa 191 aparținând RMGC

Uite și dovada sărăciei proprietarului – RMGC (a se observa semnul distinctiv pentru monument istoric deasupra tablei RMGC)

Acu’, întreb și eu ca omul prost: oare RMGC, compania asta atât de interesată de patrimoniul din Roșia Montană, nu putea să aibă grijă și de acest monument istoric, așa cum prevede legea? Ce-o fi mai scump: să plătească un postac o lună sau să înlocuiască geamurile sparte,  să difuzeze o reclamă într-o seară sau să repare acoperișul? Oare câte din casele monument istoric ale Roșiei Montane pe care le are în proprietate ar fi putut întreține și consolida RMGC cu o parte din banii cheltuiți de ei pentru publicitate? Să mai îmi permit să mă întreb și câte case ar fi putut fi restaurate din banii pe care i-a primit Jonathan Henry (peste 11 milioane de dolari – 2), CEO al Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC?

În concluzie, vă invit să recitați împreună cu mine:

  • RMGC este singura șansă pentru salvarea patrimoniului din Roșia Montană!
  • RMGC și-a cheltuit până și banii de țigări pentru conservarea patrimoniului din Roșia Montană!!!

Note:

  1. Casa 393 este cea mai veche din Roșia Montană, a fost construită în 1819
  2. Jonathan Henry, CEO al Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, este pe locul 10 în topul CEO din Canada, cu un venit de $11,695,706, asta în condițiile în care firma sa nu produce chiar nimic, promite doar aurul de la Roșia Montană; iar din acești bani știți cât încasează România? Ați ghicit: 0 – iar aici puteți să alegeți moneda care că place cel mai mult: leu, dolar US, dolar canadian, euro, etc.
Etichetat , , , , , , , , , .Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.