Vizită la Roșia Montană – pentru ce?

În articolele anterioare am scris despre drumul către Roșia Montană, precum și posibilitățile de cazare în această comună. Am rămas dator însă cu informații despre motivele pentru care vă recomand să vizitați Roșia Montană. De aceea, revin astăzi cu detalii și fotografii de la câteva dintre obiectivele care merită să fie văzute din Roșia Montană.

 Obiective turistice în Roșia Montană

Ca și în articolele anterioare, voi începe cu câteva adrese pe care le-am parcurs pentru documentare înainte de vizită. În primul rând, recomand din nou site-ul Drumul aurului, unde puteți găsi informații despre obiectivele de vizitat în Roșia Montană. În cadrul site-ului se găsesc detalii despre traseele turistice recomandate, în pagina de drumeții. Puteți afla aici informații despre un traseu turistic, unul cultural, precum și trasee recomandate pentru bicicliști.

Am parcurs aceste informații înainte de vizită, dar nu am ales niciunul dintre trasee, ci am mers la câteva obiective separate. Pe viitor intenționez să încerc unul sau chiar mai multe dintre traseele recomandate pentru cei cu bicicletă. Mai e cineva interesat de așa ceva pentru anul viitor?

Până atunci, voi aminti de cele câteva obiective pe care le-am vizitat anul acesta.

Muzeul Mineritului din Roșia Montană

Roșia Montană expoziție minerit

Expoziția în aer liber din Muzeul Mineritului Roșia Montană

Acest muzeu a fost creat de oameni pasionați de istoria locului dintre cei care au lucrat și lucrează la Roșiamin, societatea de stat care a operat vechea exploatare minieră din Roșia Montană. Prin efortul acestora, au fost amenajate pentru vizitare o serie de galerii romane, săpate cu dalta și ciocanul acum 2000 de ani, un muzeu în aer liber, cu utilaje folosite de-a lungul timpului pentru extragerea aurului, precum și o expoziție de fotografii vechi ce ilustrează activitatea minerilor prin secolul 19.

Muzeul se află chiar în incinta societății Roșiamin, peste drum de noua primărie a comunei. Programul de vizitare a acestui muzeu este între orele 8 – 14 de luni până vineri, în grupuri de minim 5 persoane. Se organizează vizite și în afara programului de mai sus, pentru grupuri de minim 20 de persoane de luni până vineri, respectiv peste 10 persoane sâmbăta și duminica.

Galerii romane din Roșia Montană

Galerii romane care se vizitează în Muzeul Mineritului din Roșia Montană

O vizită durează circa 1h 30min, prețul unui bilet fiind de 8 lei (respectiv 4 lei pentru copii, elevi, studenți). Pe timpul vizitei, însoțirea și explicațiile le oferă o persoană de specialitate – inginer minier.

Pentru mai multe informații, dar și pentru programări de vizite, puteți folosi, de luni până vineri, următoarele date de contact:

Muzeul mineritului:
Telefon
: 0258.783165
Fax: 0258.783225
Email: rosiamin1 arond yahoo.com

Relații despre orele pentru care există deja grupuri programate se pot obține direct de la paznicul de la intrarea Roșiamin – pentru noi această metodă a funcționat chiar foarte bine.

Pentru oricine ajunge prin Roșia Montană, recomandarea mea este să nu rateze acest muzeu. Mai ales că este posibil ca acesta să dispară cu totul, dacă va începe proiectul propus de RMGC.

Tăurile din Roșia Montană

Tăul Brazi din Roșia Montană

Tăul Brazi din Roșia Montană

Construite din ordinul împărătesei Maria Tereza, aceste tăuri – mici lacuri de acumulare artificiale – erau folosite pentru a pune în mișcare șteampurile pe timpul verilor secetoase, atunci când debitul pârâului Roșia era redus.

Acum, în unele dintre aceste tăuri se poate pescui, înota sau chiar se pot folosi bărci sau alte mici ambarcațiuni.

Dintre tăurile din Roșia Montană, noi am vizitat Tăul Brazi. La acesta am ajuns după un drum de circa 30 de minute, pe jos, din Piața Veche, dar pe drumul proaspăt asfaltat se poate merge și cu mașina sau, de ce  nu, cu bicicleta.

Lacul este dispus într-o locație superbă, înconjurat de brazi (de unde și denumirea sa, de altfel) și priveliști deosebite. Aici se găsesc locuri amenajate pentru grătar, precum și două chioșcuri de unde pot fi cumpărate diverse băuturi sau de-ale gurii. Totodată, cine dorește se poate plimba pe lac cu hidrobicicleta.

Piața veche din Roșia Montană

Această piață a fost imortalizată în filme precum Nunta de piatră sau Flăcări pe comori. Cu clădiri vechi de sute de ani, aceasta poate introduce vizitatorul în istoria localității Roșia Montană – cea mai veche din România ca atestare documentară. Chiar dacă starea clădirilor nu mai este cea de odinioară, din vremurile de glorie a localității, piața veche este un obiectiv care nu poate fi ratat în Roșia Montană. Din păcate, câteva dintre clădirile ce înconjoară piața sunt confiscate de RMGC, care le-a acoperit cu mesh-uri în care promite recondiționarea lor, dar numai după începerea proiectului propus de ei.

Tot în piața veche puteți vizita muzeul Aurul Apusenilor, deschis de RMGC. Dacă treci peste recondiționarea clădirii monument istoric prin montarea de geamuri termopan și de senzația că ești acasă la RMGC, care m-a încercat pe mine, în muzeu se găsesc exponate interesante pentru istoria mineritului din Roșia Montană și din Apuseni.

Mă opresc aici cu descrierea celor vizitate la Roșia Montană, cu promisiunea că o voi revedea din nou în viitor și voi împărtăși, din nou, experiența prin intermediul acestor pagini.

Până atunci voi mai reveni, de îndată ce timpul mi-o va mai permite, cu alte informații de la fața locului, și anume o comparație a situației de acolo cu minciunile propagandistice ale RMGC.

Etichetat , , , .Adaugă la favorite legătură permanentă.

Un răspuns la Vizită la Roșia Montană – pentru ce?

  1. Pingback:O lectură din Roşia Montană | Vizitaţi Roşia Montană!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.