– un site construit în WordPress;
– un document în Word cu adrese de videoclipuri de pe Youtube și o scurtă descriere a fiecăruia;
Se cere să se integreze în site o pagină care să conțină acele videoclipuri.
Problema nu este deosebit de complicată la un număr mic de videoclipuri. Dar ce faci când numărul este mai mare ( în cazul meu, 30 de adrese)? Vă voi oferi soluția mea, pas cu pas.
Mai întâi, în Microsoft Word am transformat lista mea cu legături și descrieri întrun tabel cu două coloane. Această listă am copiat-o în Microsoft Excel. Astfel, am un fișier Excel cu 2 coloane:
- A – legaturi
- B – descrieri
În coloanele C și D introduc codul pentru inserarea în pagină a fiecărui videoclip, cu descrierea aferentă. Deoarece în WordPress folosesc un template ce îmi oferă direct posibilitatea utilizării unui cod scurt pentru introducerea unui videoclip, folosesc acest cod, însă se poate folosi inclusiv codul obișnuit de inserare a unui videoclip de pe youtube. În coloana E folosesc o formulă pentru a concatena porțiunile de cod și valorile, rezultând astfel codul final:
- C –
[youtube_sc url="
- D –
" width="640" rel="0" fs="1"]
- E –
=C1&A1&D1&B1
- E – rezultatul formulei: [youtube_sc url=”legatura1″width=”640″ rel=”0″ fs=”1″]
Descrierea 1
Copiez celulele C1:E1 în celulele corespondente de pe toate liniile care corespund unor valori în coloanele A și B (în cazul meu, celulele C2:E30). Copiez apoi toate celulele C cu codul rezultat (C1:C30), apoi merg în editorul text Notepad++ și dau paste. Aici vom observa codul necesar pentru toată pagina, cu următoarele diferențe:
- codul rezultat de la fiecare celulă este încadrat între ghilimele;
- ghilimelele din codul original sunt dublate.
Aceste probleme se rezolvă prin folosirea funcției replace, astfel:
- „” cu ## (sau altă succesiune de caractere ce nu se află în codul nostru)
- ” cu nimic
- ## cu „
În acest moment, în Notepad++ aveți codul final ce trebuie inserat în pagina WordPress. Selectați tot textul și copiați-l în pagina de editare articol din WordPress, salvați și vizualizați rezultatul.
Folosind software-ul uzual (Microsoft Office) sau disponibil gratuit, am reușit să obțin o pagină în mai puțin timp decât aș fi avut nevoie ca să o editez manual. Dacă timpul necesar editării manuale crește direct proporțional cu numărul de elemente care se introduc în pagină, prin această metodă timpul rămâne constant, indiferent că vorbim de 3, de 30 sau de 300 de legături.
Deși rezultatul este ceea ce am dorit inițial, abia acum se observă că apare o altă problemă: numărul mare de videoclipuri inserate în pagină conduce la un timp mare de încărcare a acesteia. O problemă nouă, care necesită o nouă rezolvare. Despre aceasta, însă, voi vorbi întrun articol viitor.
Felicitari pentru tutorial. Asteptam si un tutorial video care sa explice pas cu pas cele descrise mai sus. Well done!