Legătura dintre Rădăuți și Roșia Montană

Astăzi am primit un comentariu la articolul despre Ziua Mediului la Rădăuți. Inițial am vrut să-i răspund lui Lucian tot printr-un comentariu, dar, având în vedere că textul meu este mai lung, am considerat de cuviință să îi dedic un articol separat.

Așadar, răspund punctual întrebărilor primite.

Salut! spune-mi exact care este art. din PL-x nr. 549/2009 care declara o companie (cum ar fi ea privata sau de stat) expropriator!

Articolul 3 din PL-x nr. 549/2009 prevede adăugarea a 16 noi articole, numerotate de la 101 la 1016. Printre acestea se regăsesc următoarele:

  • Art.103: „(1) Pentru lucrările declarate de utilitate publică în condițiile art.102, expropriator este statul român, prin titularii licențelor de exploatare, operatori economici”
  • Art. 108: „Plata despăgubirilor pentru imobilele ce urmează a fi expropriate în temeiul prevederilor art. 105 alin. 1 se face de titularul de licență direct titularilor drepturilor reale, în numerar sau prin consemnarea sumelor într-un cont bancar la dispoziția acestora.”

Sper că asta lămurește ceea ce ai vrut să știi. Dacă dorești, poți intra să citești chiar tu propunerea legislativă de pe site-ul Camerei Deputaților.

Si mai spune-mi ce ati facut voi radautenii pentru a va proteja padurile masacrate de Egger (Radauti) Dornesti. Vreti sa va spun eu ce ati facut? NIMIC! De fiecare data cand vin in zona (1 data pe luna) vad zeci de camioane full cu lemne! De unde? cine? a vazut cineva ceva? NU!

Am explicat în articolul la care ai comentat că rădăuțenii au ieșit în stradă de Ziua Mediului în special pentru a protesta împotriva distrugerii pădurilor. Este suficient atât? Cu siguranță nu. Dar și un drum de 100 de km începe cu un prim pas.

Dar militati pentru Rosia Montana! Frumos gest….dar atat……gesturi! eu iti recomand tie si tuturor celor care comentati dupa ureke sa va informati mai intai! Cred ca v-ar prinde bine niste analize pertinenete despre ce si cum functioneaza industria miniera si mai ales sa luati o pauza de la ipocriziile aruncate in mediul online.

Chiar dacă proiectul de modificare a Legii minelor este scris cu dedicație, schimbând practic toate prevederile legale (din mai multe legi) pe care proiectul RMGC le încalcă, dacă s-ar aproba ar afecta toată țara. Dacă peste 2-3 ani sub livada bunicilor mei găsesc unii ceva resurse minerale interesante, pentru care primesc licență de exploatare (vezi cazul Roșia Montană sau cel al gazelor de șist pentru un studiu de caz privind rapiditatea cu care se rezolvă acest demers), acea companie va stabili împreună cu o comisie de la nivelul primăriei comunei o despăgubire. Apoi va veni la bunicii mei, le va da acei bani (nu există nicio garanție că prețul va fi corect – ce e mai ușor să faci în România – să plătești cinstit terenul pentru 10 – 20 de persoane sau să plătești 2-3 persoane dintr-o comisie a primăriei?) și îi va invita să plece.

Iar dacă vrei o analiză pertinentă, îți recomand articolul unui economist român de la Banca Mondială, Marcel Ionescu-Heroiu: Un argument economic împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană – Cluj.info

tot ce va inconjoara, inclusiv computerul sau telefonul are in componenta sa cupru si alte metale! voi de unde credeti ca provin astea? Ploua cu ele? Industria resurselor se bazeaza ca si alte industrii pe solicitari de materii prime! Atata timp cat va exista o economie de consum cu telefoane mobile skimbate ca pe sosete, masini skimbate la 2 ani, etc, va exista aceasta presiune pe resurse pentru ca ciclul de reintroducere in economiei a materiilor prime provenite din reciclare este de aproximativ 3 ani. Pentru ca chiar voi care decideti sa va skimbati telefoanele anual generati solicitari de metale pe piata!

Sunt perfect de acord cu tine: consumerismul promovat atât de mult atrage după sine exploatarea sălbatică a tuturor resurselor minerale. Numai că aurul nu se încadrează aici – avem suficient aur scos din pământ cât să ajungă pentru industrie câteva zeci de ani. Aurul este o monedă de schimb și o formă de rezervă valutară. Tocmai de aceea, valoarea sa fluctuează extrem de mult pe piață, de unde rezultă un risc foarte mare pentru toate exploatările aurifere.

cat despre Rosia Montana nu comentez daca e bine sau nu pentru ca, spre deosebire de altii, caut surse de informare pertinente nu partinitoare.

Mă bucur că spui asta, dar e bine să o și faci. Îți dau o listă de articole scrise de mine pe subiectul Roșia Montană: . Eu consider că sunt pertinente, dar nu ai cum să-ți formezi o părere până nu citești și alte articole. Și aici îți pot face o recomandare: o listă de articole despre proiectul de la Roșia Montană, adunate din surse foarte diverse și care conțin argumentele ambelor părți. Desigur, cea mai importantă resursă tot Google rămâne: pune mâna și caută ce anume te interesează, formează-ți propria opinie informată.

În încheiere, uite aici titlul primului meu articol despre Roșia Montană, scris pe 11 decembrie 2011: Despre Roșia Montană – vă invit la informare. Poate că nu ne dorim lucruri atât de diferite…

Etichetat , , , , , .Adaugă la favorite legătură permanentă.

3 răspunsuri la Legătura dintre Rădăuți și Roșia Montană

  1. George spune:

    Intrucat suntem diferiti, gandim diferit si sustinem puncte de vedere diferite. Nu stiu daca se merita sa raspundem tuturor celor care nu sunt de acord cu noi. Le respectam punctele de vedere, le dam dreptate, insa trebuie sa mergem inainte. Protejarea mediului este mult mai importanta decat orice, altfel Natura va fi nevoita sa reactioneze pentru a se reface echilibrul.

    • Ana spune:

      Stimabile

      Verbul a merita este un verb tranzitiv si nu unul reflexiv. Asadar corect ar fi sa scriem ca o chestiune merita sau nu meritat tratata si nicidecum *se merita*. Utilizarea frecventă a unei greşeli nu o face corectă. Si in cazul de fata cred ca majoritatea romanilor gresesc. Pt mine personal, oridecate ori citesc de la oarescine ca se merita sau nu se merita e ca si cum acea persoana ar pune urmatoarea intrebare

      De ce te razi bai?

      http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_29011/Sa-vorbim-corect-NU-se-merita-sa-te-risti.html#axzz2WIbgx4OE

      • Mihai Papuc spune:

        @George: Întrebările sunt legitime și punctuale. Am primit unele întrebări similare și personal, așa că am profitat de comentariul amintit pentru a oferi un răspuns mai multor întrebări.

        @Ana: Anunț oficial următoarea licență de blogger (adaptare a licență poetică). Pe Țara lui Papuc se acceptă forma „se merită”.
        Dar și cei care scriu numai corect sunt încurajați în continuare să comenteze aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.