Cine are nevoie să fie salvat?

De la pronunțarea sentinței definitive care l-a trimis pe Gigi Becali la închisoare pentru trei ani, zilnic sunt agresat de știri legate de el, chiar fără să mă uit la televizor. Nu pot decât să le dau dreptate celor de la TimesNewRoman.roGigi Becali, cel mai norocos român: e singurul care se uită la TV fără să-l vadă pe Gigi Becali. Mai mult de atât, pe Facebook au început să apară tot felul de mesaje de susținere. Să luăm doar unul aleatoriu:

Mesaj de susținere pentru Becali pe Facebook

Mesaj de susținere pentru Becali pe Facebook

Dar să zicem că le ignor – doar nu apleci urechea la toate aiurelile văzute pe Facebook. Numai că mai găsesc și un articol despre rezultatul unui sondaj desfășurat în capitală: 54% dintre bucureșteni doresc eliberarea lui Becali. Aș vrea să sper că măcar rezultatul nu este reprezentativ pentru întreaga țară, dar nu știu dacă pot. Aș vrea ca toți cei 54% dintre bucureșteni, alături de cei din țară care le împărtășesc opinia, să citească editorialul lui Andrei Manțog din Kamikaze:

Treziți-vă, băăă! Becali a furat de la stat, bă, boilor. A furat muuult de la statul ăla care se screme să dea alocații, pensii și să subvenționeze tratamente de cancer. Facem pariu că n-a donat mai mult decât a furat?

Numai că fanii lui Gigi nu cred asta. Cum adică, intră Becali în închisoare pentru un amărât de schimb de terenuri? Ei bine, acest amărât schimb de terenuri i-a adus bietului Gigi – cât ați zice?100 de mii de euro? Nu. 200? Ntz. 500? Nici. Bine, fie, un milion? Nu, mai pune. Atunci cât? Ei bine, numai 36,3 milioane de euro. Acesta este profitul cu care rămâne Gigi Becali după un amărât schimb de terenuri. Cum suma asta este puțin mai greu de perceput, este util un calcul al celor de la Gândul. Împărțind profitul la cei trei ani pe care ar trebui să-i petreacă Gigi după gratii, se ajunge la suma de 44.000 euro pentru o zi de închisoare.

Poate tot n-am reușit să pun cifrele în context. Să ne amintim că profitul lui Becali înseamnă tocmai paguba adusă Ministerului Apărării Naționale. Același minister care i-a adus lui Gigi 44.000 de euro pentru ziua de închisoare și-a trimis militarii în Irak și Afganistan pentru 71 sau 91 de euro zilnic. Un soldat care își risca viața zilnic patrulând prin deșert putea strânge în șase luni cam 12.000 de euro. Iar cei care s-au întors în interiorul unei cutii de tablă, ei bine, acei oameni au „câștigat” pentru familia lor 80.000 de euro – cu prețul vieții lor.

Mai adaug un calcul: un vehicul MRAP, special dezvoltat pentru a rezista la exploziile minelor artizanale specifice războaielor din Irak și Afganistan, costa în jur de 500.000 de dolari. Dacă cele 36 de milioane de euro nu ajungeau în buzunarul lui Becali, ci se transformau în tehnică pentru militarii din teatrele de operații, se puteau asigura destule vehicule pentru a echipa două batalioane. Toți militarii ar fi putut ieși în patrule în vehicule MRAP, în loc de obositele TAB-uri, de prin 2007 sau 2008.

Colegul meu, Dragoș Traian Alexandrescu, a murit pe 31 august 2008, ca urmare a declanșării unui dispozitiv exploziv improvizat. Se deplasa într-un transportor amfibiu blindat produs prin anii ’80, nu a avut nicio șansă. Într-un MRAP, statistica o spune, ar fi scăpat cu viață.

Prin ilegalitățile lor, Victor Babiuc, pe atunci ministru al apărării, Dumitru Cioflină, pe atunci șef al Statului Major General și Gigi Becali, pe atunci un necunoscut,  au furat armata. Iar pentru acel tun, fiecare a primit câte doi ani de închisoare. Peste doi, respectiv trei ani (Gigi Becali a prins la reducere două sentințe, că doar nu era începător: 3 + 2 = 3), ei vor reveni frumos la familiile și averile lor. Iar Dragoș tot sub glie va sta.

Deci, vă întreb, cine are nevoie să fie salvat?

Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Cine are nevoie să fie salvat?

  1. m00ve says:

    Pentru idioții care afirma chestii de genul : ” Da ,baaa, dar Becali a donat la sinistrați, la biserici, etc etc”. Recomand sa citiți următorul articol scris de domnul Nicu Gheara Adevar si Corectitudine

    Nu vreau sa laud autorul dar macar sa ne facem o idee de ansamblu.
    Becali și la pușcărie o duce mai bine ca noi! :)))

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.