Nu am postat eu asta pe Facebook!

Curață contul de Facebook

Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebe vreun prieten de pe Facebook ce e cu prostia pe care ai postat-o? Dacă răspunsul tău a fost „nu am postat eu asta pe Facebook”, s-ar putea să aveți amândoi dreptate.

Cum așa? Ei bine, foarte multe aplicații profită de infrastructura oferită de Facebook pentru a-ți oferi diverse servicii – de la cel de a pierde timpul dând cu sapa din mouse (pasionații de Farmville să nu se supere pe mine), până la cel de a-ți stresa prietenii cu diverse informații sau oferte. Odată ce intri pe un link și dai acces unei aplicații la contul tău de Facebook, acea aplicație va putea publica în numele tău în cadrul rețelei sociale.

Dacă mai sus am amintit de aplicații pe care unii le consideră utile, printre miile de aplicații de Facebook se strecoară și unele chiar nocive, care răspândesc linkuri către viruși și alte rele informatice. Un exemplu recent este „virusul” care se laudă că te lasă să „Vezi cine ți-a văzut profilul pe Facebook” – mai multe detalii despre acesta în articolul de pe Realitatea.net.

Până acum cred că te-am convins că treaba este destul de serioasă. Și atunci ce e de făcut? Răspunsul e simplu: hai să facem un pic de curățenie în contul tău de Facebook și să menținem curățenia pe viitor.

Verifică aplicațiile care au acces la datele tale de pe Facebook

Verifica aplicatii Facebook

Verifică aplicațiile care au acces la datele tale de pe Facebook

Intră în contul tău de Facebook, apoi la Setările contului – Aplicații (link direct: https://www.facebook.com/settings?tab=applications). Vei vedea astfel toate aplicațiile care au acces la datele din contul tău de Facebook, similar imaginii de mai sus. Atenție: Dacă ai dat acces la mai multe aplicații, nu vor apărea în primul ecran decât cele mai accesate. Pentru a le vedea pe toate, trebuie să dai click pe linkul din partea de jos a listei – Show All Apps.

În lista de aplicații se observă denumirea, precum și grupurile cărora le poate trimite informații fiecare dintre acestea. În partea dreapta aveți opțiunea de editare, precum și cea de ștergere – un x mic. Dacă regăsești aici aplicații al căror nume nu îți mai spune nimic, recomandarea mea este să folosești cu încredere acel x pentru a le șterge. Dacă totuși nu ești sigur că vrei să ștergi o aplicație, poți restrânge accesul la ceea ce postează în numele tău.

Alege cui îi trimit mesaje aplicațiile tale de pe Facebook

Editează o aplicație pe Facebook

Editează o aplicație pe Facebook

După cum scriam la punctul de mai sus, pentru fiecare aplicație din listă ai opțiunea de editare. Dai click pe aceasta, apoi vezi și poți edita permisiunile pe care i le-ai acordat.

În secțiunea Vizibilitatea aplicației apare grupul care poate primi informații de la aplicație. Aici poți alege mai multe opțiuni:

  • Public: toți utilizatorii Facebook pot vedea informațiile aplicației;
  • Prieteni: doar prietenii pot vedea informațiile;
  • Doar eu: numai tu poți vedea informațiile despre aplicație sau cele publicate de către aplicație – recomand această opțiune pentru aplicațiile pe care vrei să le testezi;
  • alte opțiuni: la fel ca pentru orice informație pe care o scrii tu direct pe Facebook, aici poți alege grupuri, anumiți utilizatori, etc.

Următoarea secțiune prezintă datele tale (dintre cele pe care le-ai pus pe Facebook) la care a primit acces aplicația. Exemple: Informațiile de bază, adresa de email, data nașterii, etc. Dacă treci cu mouse-ul peste semnul întrebării ( [?] ) din dreptul fiecărui câmp, apar detalii despre ce reprezintă acesta.

Mai jos apare secțiunea Această aplicație poate. Aceasta este foarte importantă, deoarece aici apare permisiunea pe care i-o acorzi unei aplicații să posteze în numele tău. Iar aceasta poate fi revocată – click pe x din dreptul permisiunii și o revoci.

În continuare mai pot fi vizualizate și modificate alte informații. Nu mai detaliez aici, le poți vedea și încerca singur.

Înarmat cu informațiile de până acum, poți lua pe rând toate aplicațiile din lista ta să le ștergi sau limitezi pe cele care sunt în plus sau suspecte. După ce faci, astfel, un pic de ordine, mai rămâne să o și păstrezi.

Acordarea permisiunilor pentru aplicații noi de Facebook

 

Adaugă o aplicație Facebook

Adaugă o aplicație Facebook

Odată ce vizitezi paginile spre care te trimit prietenii de pe Facebook, foarte des vei întâlni diferite aplicații care solicită acces la contul tău. În acel moment, îți apare un dialog similar celui de mai sus, de unde ai posibilitatea de a permite accesul aplicației respective la anumite date și acțiuni. Dacă vrei să îi acorzi aplicației drepturi de acces la contul tău, verifică ce informații îi pui la dispoziție. Totodată, alege grupul căruia aceasta îi poate trimite mesaje – similar cu cele prezentate la punctul anterior.

Dacă ții cont de cele de mai sus, nu ar trebui să mai ai probleme cu ceea ce se postează în numele tău pe Facebook. Pentru orice eventualitate, intră din când în când pe pagina aplicațiilor și verifică lista acestora, precum și permisiunile acordate lor.

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*