Cum să discuți cu postacii RMGC despre Roșia Montană, partea a II-a

După  cum am promis în prima parte a acestui articol, revin cu câteva sfaturi pentru cei care vor să îi înfrunte pe postacii RMGC în mediul virtual.

Înainte totuși de a continua, trebuie să revin cu o precizare. Am mai spus-o și o repet, comentariile pe care le scriu despre pericolele exploatării propuse de RMGC nu le sunt adresate postacilor plătiți de companie, cei pe care îi găsești parazitând aproape orice material / articol scris despre Roșia Montană, ci o fac pentru acei cititori care nu au avut ocazia să iasă încă din ceața produsă de campania masivă de dezinformare a RMGC. Nu sunt convins că „lupta” mea are mai multă relevanță decât aventurile lui Don Quijote cu morile de vânt. Cred însă că dacă măcar un singur cititor al vreunuia dintre sutele de comentarii postate de mine a ajuns să descopere și acea parte a proiectului RMGC care nu încape în reclamele companiei, zecile de ore petrecute combătând poveștile postacilor lor nu sunt pierdute, ci câștigate.

Așadar, pentru oricine acceptă să sacrifice timp și nu numai pentru a face ca adevărul despre proiectul RMGC să predomine în comentariile diverselor articole, nu dezinformările companiei, câteva observații, rezultate în urma multiplelor confruntări cu postacii acesteia:

Documentare

Înainte de toate, este foarte important să te asiguri că nu înlocuiești o minciună marca RMGC cu o exagerare proprie. Chiar dacă ideile postacilor sunt puține și fixe, ele putând fi ușor combătute, chiar cu exemple, ar trebui  să cunoști subiectul pe marginea căruia discuți suficient de bine încât să nu fii prins cu garda jos de către un postac ceva mai luminat. Pentru aceasta, prima sursă de informații este, cred eu, întotdeauna Google: caută acolo detalii despre subiectul în discuție și vei găsi suficient de multe materiale.

Iar pentru că lupta cu postacii este una de anduranță, consider că e bine ca orice articol sau informație nouă să fie reținută – eu folosesc pentru asta semnele de carte ale browserului (Firefox) – aici puteți accesa chiar lista actualizată cu legăturile reținute de mine pe tema Roșiei Montane.

 Răbdare, calm și decență – apoi încă o dată răbdare

(remember: Forța argumentelor învinge argumentul forței)

Acestea sunt calități imperios necesare dacă  vrei să faci față postacilor. Dacă aceștia se pricep la ceva, acel ceva este să enerveze orice interlocutor bine intenționat. Trebuie să îți amintești de fiecare dată scopul – acela de a ajunge la cititor, de a-i oferi informații la care nu a avut acces până atunci. Dacă acel vizitator care citește niște comentarii găsește o „păruială” între tine și postac, crezi că află ceva nou despre proiect? Sau iese de pe pagină și-și caută ceva mai bun de citit?

Am mai întâlnit și situații în care cei care îi cunosc bine pe comentatorii RMGC folosesc un argument aiurea împotriva lor: „Nu ai dreptate pentru că ești postac RMGC”. Din nou zic, vizitatorul nostru ipotetic ce face? Îl crede pe cel care atacă postacul, sau părăsește pagina gândindu-se că tocmai postacul are dreptate, iar cel care i-a răspuns nu are argumente și recurge la un atac la persoană?

Comentarii scurte, dar care ies în evidență

Ai citit vreodată niște comentarii la un articol? De câte ori nu ai sărit peste un comentariu lung, fără ca măcar să începi să citești ce scrie acolo? Mie mi s-a întâmplat asta de mai multe ori, tocmai de aceea încerc să îmi adaptez comentariile astfel încât să fie citite.

După conținut, contează foarte mult dimensiunea comentariului – după cum scriam și mai sus. Dacă reușești să exprimi ideile de bază în vreo 3 – 4 propoziții este chiar bine. Cam acesta ar trebui să fie obiectivul de concizie, chiar dacă nu întotdeauna reușești să te încadrezi în el.

Pentru a atrage atenția asupra comentariului tău consider că există câteva posibilități destul de simplu de folosit:

 • spațierea paragrafelor – dai Enter de două ori între paragrafe. Un text mai aerisit este mai ușor de citit;
 • folosește bold și italic pentru a evidenția idei mai importante, citate, etc., folosind marcaje HTML (cum poți face asta);
 • folosește linkuri în text – cum tu nu poți fi decât concis în comentariu, trimite cititorul pentru mai multe informații sau pentru verificarea celor scrise de tine pe un alt articol / material; poți insera linkuri fie direct (copy din bara de adresă a articolului vizat, paste în comentariul tău), fie prin marcaje HTML – varianta preferată, din punctul meu de vedere (cum poți face asta); 
 • Atenție: de regulă, dacă ai mai mult de un link într-un comentariu, acesta trebuie să fie moderat, așa că dacă scrii pe un site pro-RMGC, recomandarea mea este să nu pui mai multe linkuri, pentru că orice comentariu negativ așteaptă mult și bine un moderator care să-l aprobe;
 • Important: nu toate site-urile permit marcaje HTML în comentarii, așa că la unele trebuie să te mulțumești cu scrisul simplu, fără formatare sau linkuri.

Spor la treabă!

După cum am afirmat chiar de la început, nu sunt convins că activitatea mea de combatere a postacilor în subsolul articolelor despre Roșia Montană și-a atins scopul până acum. Tocmai de aceea nu pot să îi cer nimănui să facă același lucru.

Dar dacă cineva se ocupă deja de o astfel de campanie de informare sau dorește să o facă de acum înainte, îi doresc de pe acum multă răbdare și succes! Iar cum cele câteva idei amintite aici pot fi completate sau îmbunătățite, aștept orice sugestii – putem face și partea a III-a, a IV-a, etc. la acest material.


Extra: Cum să folosești marcaje HTML

 • formatare bold și italic: pentru a formata o porțiune de text bold sau italic, se folosesc marcajele specifice, astfel:
  • Cod HTML
   text normal <b>text bold</b> text normal <i>text italic</i>
  • Rezultatul codului
   text normal text bold text normal text italic
  • înapoi la articol
 • inserare linkuri în articol: pentru aceasta se folosește marcajul HTML specific, astfel:
  • Cod HTML
   text normal <a href=”http://www.site.com/pagina.html“>text link</a> text normal
  • în câmpul href, între ghilimele, se copiază adresa exactă a materialului spre care se face trimiterea, inclusiv cu http://
  • Rezultatul codului
   text normal text link text normal
  • înapoi la articol
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.