Despre experți

De câte ori vi s-a întâmplat să urmăriți la TV o emisiune cu unul sau mai mulți experți invitați, certându-se pe o idee? Și nu mă refer aici la politică și fotbal, unde toți românii sunt experți. Se discută despre probleme economice? Avem invitați experți în economie. Agricultura este problema în discuție? Cu siguranță găsim niște experți, la costum, ca să ne lumineze cu privire la ceea ce are de făcut badea Gheorghe de la coada sapei. Dacă v-ați închipuit vreodată că numai la noi e așa, uite că nu: peste tot avem experți care își dau cu părerea fac analize, previziuni, etc.

Documentarul de mai jos prezintă tocmai acest aspect: cât de experți sunt totuși „experții”, cine sunt ei și ce ne oferă. De la degustătorii de vinuri scumpe care nu fac diferența între un vin alb și unul roșu sau între un vin vândut cu 30$ sticla și unul de 500$ și până la acei „guru” în domeniul finanțelor atât de prezenți „pe sticlă” în ziua de azi, veți vedea multe exemple de persoane prezentate de media drept experți care nu pot justifica acest calificativ.

Așadar, vă invit să urmăriți un documentar de circa 44 de minute. Sau puteți să dați pe TV pe canalul favorit de știri pentru a urmări analizele și predicțiile unui expert privitoare la evoluția leului în raport cu moneda europeană sau, și mai bine, în raport cu francul elvețian (că asta doare cel mai tare).

Notă: Am ajuns la acest film pe filiera: Teoria paradoxurilor, ”experții” în economie și gunoierul din Londra > Cum ne mint experții;

Bookmark the permalink.

One Response to Despre experți

  1. gigel says:

    Experţii care apar la TV ţi în media se numesc „capete vorbitoare”. Talking heads. Există şi o formaţie cu numele acesta.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pundit_%28expert%29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.